Kantoor Antwerpen: 0477/ 693 316         Kantoor Gent: 0496/ 529 232

Verschil tussen wifi en draadloos internet

Verschil tussen wifi en draadloos internet

Titel:Verschil tussen wifi en draadloos internet

Door: Wim Mussche

Verschil tussen wifi en draadloos internetAlles door de lucht

Het verschil tussen wifi en draadloos internet
logo_sysdef-black-bg-mob

 

 

  • Artikel door:Wim Mussche
  • Publicatie:05/02/2016
  • Relevantie voor photobooth:Een fotobooth kan, afhankelijk van de toepassing gebruik maken van een wifi netwerk of een draadloos netwerk.

Een veel voorkomend probleem op evenenement locaties.Is er wifi in de zaal. In veel gevallen zal daar bevestigend op geantwoord worden, maar ter plaatse is de situatie dikwijls anders. Een verkeerd gebruik van de terminologie ligt ten grondslag van dit misverstand. Het is misschien nuttig om eerst termen zoals LAN, WLAN, broadband en wifi hotspot even op te frissen.

Termen

  • LAN: LAN is de afkorting van “Local Area Network. Een lokaal gebied (bvb op kantoor of bij je thuis) bekabeld computer netwerk.De aansluiting gebeurt door middel van een 8- polige telefoonplug (RJ45). Het grootste voordeel is dat het het netwerk volledig beveiligd is. Dit wil zeggen dat communicatie nooit via het internet gaat.
  • WLAN: WLAN is een LAN die niet over kabel gaat maar draadloos is.
  • BROADBAND: Als men over broadband (breedband) spreekt, dan gaat het over een hoge snelheidsverbinding met het internet. Het is een verbinding met het internet die altijd actief staat. Het is het antwoord op de inbelverbinding van vroeger waarbij telkens een nieuwe telefoonverbinding tot stand moest worden gebracht.
  • WIFI HOTSPOT: Een hotspot is een bepaalde plaats (bvb een café) waar draadloos internet wordt aangeboden. In technische zin is dit een WAP (wireless access point) die zorgt voor de verbinding tussen gebruiker en internet.

Gratis wifi hotspots hier!

Bedrijven geven toegang tot een bezoekersnetwerk, cafés of restaurants zien er een extra klantenservice in, de steden en gemeenten nemen het op in hun city marketing. Soms moet daar voor betaald worden, maar het wordt meer en meer verwacht van de consument dat daar geen extra kosten aan verbonden zijn. Er is wel een kanttekening bij te plaatsen. Om de gebruikers snel en eenvoudig van deze dienst te laten gebruik maken wordt er soms laks omgegaan met de beveiliging. Zo kunnen gegevens die draadloos worden verzonden onderschept worden door mensen die daar slechte bedoelingen mee hebben.

Bewegingsvrijheid

De begrippen draadloos netwerk en draadloos internet worden vaak door elkaar gehaald.Er zijn nogthans duidelijke verschillen. Draadloos internet is een draadloze technologie. Internet toegang laat de gebruiker toe om buiten het huis of kantoor gebruik te kunnen maken van het internet. Daardoor krijgt hij of zij meer bewegingsvrijheid.

Wifi netwerken

De verschillende onderdelen van een wifi netwerk zijn:

  • Een draadloze zender/ontvanger (wireless transceiver)
  • Een draadloze router (wireless router)
  • Een breedband internet verbinding (broadband wireless connection)

Een draadloze zender/ontvanger is een actief component. Aan de kant van de gebruiker is dit ingebouwd in bvb laptop, tablet of smartphone. Een laptop zonder dit actief component kan toch nog op het internet via een zogenaamde dongle (een usb met een ingebouwde zender/ontvanger).
Aan de kant van het internet zit dit component in de router. De kabel die binnenkomt op de apparatuur van de telecom leverancier wordt ingeplugd in de router en zet het signaal om naar een draadloze verbinding.

Draadloze internet toegang

Om draadloze internet toegang tot stand te brengen heb je een 3G of 4G kaart nodig. Via de internet provider kan je gebruik maken van specifieke wifi hotspots.Met je 3G kaart van Mobistar zal je dus niet op een hotspot van Proximus kunnen.

Interessante video over wifi en hotspot

(Het verschil tussen wifi en draadloos internet.)

Interessante blogpost over wifi en draadloos internet

http://www.differencebetween.net/technology/difference-between-wlan-and-wi-fi/

About the Author

Wim Mussche
Wim Mussche is zaakvoerder van Notion technologies bvba. Dit bedrijf specialiseert zich sinds 2002 in online marketing. De laatste jaren zijn de activiteiten meer toegespitst op de evenementen branche. Dit resulteerde in nieuwe diensten zoals ShareYourSmile.

Comments are closed.